Відділ санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів

 

Основні завдання відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаський області:

v Здійснення, відповідно до законодавства, державного санітарно-епідеміологічного нагляду (контролю) за:

Ø  дотриманням санітарного законодавства, біологічними продуктами, патологічним матеріалом,

Ø  додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування зберігання, застосування  пестицидів і агрохімікатів у харчових продуктах та продовольчій сировині, зокрема імпортованих лікарських травах, водних об’єктах; воді, що використовується для господарсько – питного постачання, купання, спортивних занять, організованого відпочинку та з лікувальною метою; лікувальних грязях, ґрунтах, на землях населених пунктів, оздоровчого та рекреаційного призначення;

v Забезпечення проведення профілактичних і протиепідемічних заходів щодо охорони відомчої території від проникнення хвороб людей з інших територій;

v Участь у проведенні санітарно – епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти; групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та радіаційних уражень; випадків порушення норм радіаційної безпеки, санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами, іншими джерелами іонізуючих випромінювань та вжиття заходів щодо їх усунення відповідно до законодавства;

v Здійснення в межах компетенції, контролю за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей;

v Організація проведення в лабораторіях досліджень (випробувань) та/або експертизи для цілей державного контролю; здійснення відбору зразків об’єктів санітарних заходів, зразків продукції та перевірки її характеристик;

v Проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи з оформленням результатів та відповідних висновків;

v Узагальнення результатів здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду з аналізом причин виявлених порушень, розробкою та поданням у встановленому порядку пропозицій щодо перегляду встановлених вимог, якщо вони не забезпечують належного рівня захисту здоров’я населення та санітарно-епідемічного благополуччя населення;

v Застосування у межах повноважень, передбачених законом, заходів до усунення порушень вимог закону та притягнення винних осіб у таких порушеннях до відповідальності згідно закону;

v Підготовка матеріалів перевірок до правоохоронних органів для вирішення питань про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, у діях яких містяться ознаки кримінального правопорушення;

v Надання адміністративних послуг відповідно до закону;

v Участь та проведення заходів, спрямованих на підвищення рівня гігієнічних знань працівників, в тому числі, тих які підлягають обов’язковим медичним оглядам, а також тих, які зазнають у виробництві, сфері послуг, інших галузях ризику дії небезпечних факторів.