Щоб запобігти отруєнню грибами, при їх збиранні необхідно дотримуватися таких правил:

- не збирати невідомих грибів, а збирати тільки ті гриби, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;

- у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шляпки, пластинок, м'якуша, наявність кільця на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;

- при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов'язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

- при збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок, які знаходяться на нижній поверхні шляпки. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольо­ру, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;

- наявність обідка вінчика не є обов'язковою відмінною оз­накою блідої поганки. Посушливого літа, наприклад, в таких умовах у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір шляпки та пластинок) вона дуже схо­жа на сироїжку зелену, зеленуху тощо.

- гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всмоктуючи в себе вологу, вбирають і весь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті лісу, в першу чергу це стосується важких металів — свинцю, ртуті, міді, кадмію, радіонуклідів;

- при консервуванні грибів слід дотримуватися елементарних правил гігієни: необхідно ретельно відмивати їх від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. У домашніх умовах гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню;

- варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;

- категорично забороняється зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.

Картинки по запросу обережно гриби