Новини

Поради Держпродспоживслужби до Великодніх та Травневих свят

 

Наближається пора Великодніх та Травневих свят.

Черкащани в очікуванні багатоденних вихідних, можливості провести їх на природі та заміських садибах.

Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують :

  • оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
  • уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купувати такі продукти;
  • не купувати мясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
  • купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
  • зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;  
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, в холодильнику зберігати їх окремо;
  • не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
  • готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші);
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом; 
  • не використовувати для питних потреб та приготування їжі воду з незнайомих джерел, при виїзді на природу необхідно мати з собою запас питної води гарантованої якості для миття рук , посуду та приготування їжі;
  • на відпочинку виключити приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, салати, заправлені майонезом, тощо), не допускати контакту харчових продуктів з ґрунтом та піском, забезпечити їх захист від мух, гризунів;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували.

У випадку виявлення ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу.

Пам'ятайте, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик загострення хронічних хвороб (панкреатиту, холециститу, гастриту та ін.) та виникнення розладів шлунково-кишкового тракту.

Аби не зашкодити Вашому здоров’ю, будьте виваженими та поміркованими, сідаючи за святковий стіл.