Новини

До уваги власників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

           Відповідно до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про оздоровлення та відпочинок дітей», з метою забезпечення повноцінного безпечного відпочину дітей влітку 2018року та недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, зокрема з гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, пов’язаних з перебуванням дітей у закладах оздоровлення та відпочинку при підготовці до початку роботи необхідно:

-вжити заходів щодо створення оптимальних умов для безпечного, ефективного перебування, проживання дітей у закладах оздоровлення та відпочинку незалежно від форми власності та підпорядкування;

-провести ремонти житлових приміщень, гральних кімнат, санітарних вузлів, харчоблоків з метою приведення їх у відповідність до вимог санітарних норм і правил до початку роботи ( не пізніше 20 травня);

-впорядкувати територію закладу оздоровлення та відпочинку (ремонт пішохідних доріжок, зачистка дерев від сухостою, ремонт обладнання на гральних та спортивних майданчиках, облаштування освітлення в нічний час),

-провести  заходи з профілактичної  дезінсекції, дератизації  укласти угоди на вивезення твердих та рідких  побутових відходів;

-провести ревізію  інженерних мереж водопостачання, водовідведення, приладів гарячого водопостачання та отримати акти  щодо можливості їх експлуатації;

-провести дезінфекцію свердловин, систем водопостачання з подальшим лабораторним дослідженням питної води та води відкритих водойм  за санітарно - хімічними та мікробіологічними показниками;

-привести харчоблоки закладів оздоровлення та відпочинку у відповідність до санітарних норм і правил (укомплектувати харчоблоки сучасним  технологічним та холодильним обладнанням, столовим та кухонним посудом, розроблювальним інвентарем, холодною та гарячою проточною водою згідно потреб);

-вжити заходів щодо організації повноцінного якісного  та безпечного харчування дітей, визначити перелік постачальників харчових продуктів, проводити в установленому порядку закупівлю продуктів харчування за обов’язкової наявності  документів, що засвідчують їх походження, якість та безпеку;

-розробити та узгодити з Держпродспоживслужбою перспективне двотижневе меню з урахуванням норм харчування, затверджених постановою КМ України від 06.08.2014 №353 «Про внесення змін до постанови КМ України від 22.11.2004 №1591»;

-забезпечити постійний контроль за якістю та безпекою продовольчої сировини та харчових продуктів, організацію відомчого лабораторного контролю за безпечністю готових страв відповідно до ДСП 4.4.5.078 - 2001 «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування» не рідше одного  разу кожної  зміни;

-облаштувати приміщення медичного кабінету (блоку, ізолятору) холодною  та гарячою  проточною водою, водовідведенням, меблями, необхідним медичним та холодильним обладнанням, медикаментами, перев’язувальним матеріалом, укомплектувати професійними медичними кадрами, які мають досвід роботи в дитячих оздоровчих закладах;

-забезпечити контроль за виконанням заходів щодо профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь в дитячих  закладах оздоровлення та відпочинку;

-укомплектувати заклади оздоровлення та відпочинку персоналом вихователів, кухарів, технічних працівників, які пройшли, в повному обсязі, профілактичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 №280 та гігієнічне навчання;

-не допускати заїзду дітей у дитячі заклади оздоровлення та відпочинку у т.ч. організованих патріотичних зборів, наметових таборів тощо(, будь-якої форми власності без їх попереднього комісійного обстеження та отримання акту прийомки відповідно до Державних санітарних правил і норм „Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів“ ДСанПІН 5.5.5.23-99, «Державних санітарних норм і правил влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок», затверджених наказом МОЗ від 07.02.2012р. № 89, зареєстровано в Мінюсті 23.02.2012р. за № 284/20597;

-при підготовці до проведення дитячих організованих зборів (військово-патріотичного, культурно-мистецького спрямування) терміном перебування понад один день, забезпечити відповідно до вимог чинного законодавства, організацію проживання, харчування, водопостачання учасників, залучення до обслуговування заходів кваліфікованого персоналу з високим рівнем гігієнічних знань, розпочати роботу необхідне за умови проведення комісійної перевірки, за участі фахівців Держпродспоживслужби, місць розміщення дітей, організації питного режиму, приготування  страв тощо.

У своїй діяльності щодо організації безпечного відпочинку дітей, необхідно керуватись нормативно-правовою базою:

1. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

2. Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

3. Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затв. наказом  МОЗ України від 19.06.1996 №172.

4. Державні санітарні правила і норми улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСан ПіН 5.5.5.23-99 затв. Наказом МОЗ України від від 26.04.1999 №23. 

5. Державні санітарні норми та правила влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок, затв. наказом МОЗ України від 07.02.2012 № 89.

6. Державний соціальний стандарт оздоровлення та відпочинку дітей, затв. наказом Міністерства України у справах сімї, молоді та спорту від 13.08.2009 №2881.

7. Постанова КМ України від 22.11.2004 №1591 № Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» із змінами і доповненнями, внесеними  постановою КМ України від 06.09.2014 №353 (додатки 6,8 «Норми харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та «Норми заміни продуктів за енергоцінністю»).

8. Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах затв. наказом МОН та МОЗ України від 01.06.2005 №242/329.

9. Щодо невідкладних заходів в організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах, наказ МОН і МОЗ України від15.08.2006 №620/563.

      Фахівцями Головного управління  Держпродспоживслужби  в Черкаській області відповідно до свої повноважень здійснюється державний нагляд(контроль), за станом дотримання санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку. Відповідні консультації з даних питань можна отримати у міських та районних управліннях а також в управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області за тел.(0472) 37-64-08.